Jak jeść

Jak jeść aby się nakarmić

Musicie nauczyć się nakarmić nie tylko ciało, ale i duszę!

Na szczęście w ostatnich czasach ludzie już wiedzą co jeść, co jest szkodliwe, a co pożyteczne. Teraz, zatem pragnę przedstawić lekcję spożywania posiłku, czyli jak trzeba prawidłowo jeść.

Jak je większość społeczeństwa? Oni połykają jedzenie mechanicznie, nieświadomie. W trakcie posiłku cały czas myślą o pracy, rodzinie, problemach. Miliony ludzi choruje nie zdając sobie sprawy, że ich choroby pochodzą od nieregularnego i nieprzemyślanego trybu żywienia. Po posiłku wielu ludzi odczuwa dyskomfort. Czasami choroba nieprawidłowego żywienia jest tak zaawansowana, że niekiedy w momencie posiłku mogą pojawić się bóle, rozpieranie w żołądku i w jelitach. W takim stanie człowiek nie może myśleć o problemach dnia, tylko stale jest zajęty swoimi chorobami. Podstawą zdrowia i szczęścia człowieka zawsze była i zostanie wiedza, aby nakarmić fizyczne i duchowe ciało. Dzisiejsza dietetyka opiera się o murowane pojęcia o pożyteczności i ilości kalorii zjedzonych produktów, wyłączając i całkowicie ignorując zmiany w ekologii człowieka i natury, w związku z niemądrym zachowaniem człowieka, w naszych trudnych, „atomowych" czasach. Początek jedzenia to powinna być cisza, skupienie się na jakości produktów, dobre przeżuwanie i głęboki oddech dla stworzenia odpowiednich warunków - jakby „palenie jedzenia".

Na samym początku w jamie ustnej zaczyna się karmienie duchowe dala. Używając jedzenia pokażcie swoją miłość do tych produktów, które jecie. Pomyślcie o drodze, którą te produkty pokonują zanim dotrą na nasz stół. Dobrze i prawidłowo zaczęty proces tworzenia sił witalnych, czyli posiłek trzeba tak samo prawidłowo skończyć, tzn. zostać przez krótki czas w spokojnym stanie, rozprowadzić energię uzyskaną z posiłku po całym ciele. Nie trzeba od razu po jedzeniu skakać, biegać, iść do pracy, tylko wcześniej posiedzieć kilka minut przy stole, w pozie króla. Stół do jedzenia jest najczystszym miejscem w naszym domu. Na nim nie powinno być żadnych przedmiotów nie mających nic wspólnego z jedzeniem. Nie wolno zostawiać po posiłku brudnych i czystych naczyń, brudnego obrusu, chleba i innych produktów. Stół po posiłku powinien być zupełnie czysty. Dobrze, jeżeli obok stołu są obrazy, figurki i kwiaty. W pokoju, gdzie spożywamy posiłki nie wolno trzymać nieświeżych produktów, naczyń do karmienia ptaków i zwierząt domowych. Powietrze powinno być świeże i spełniające odpowiednie warunki do jedzenia. Nie wolno być w tej kwestii leniwym należy często zmieniać obrus na stole i czasami zapalać świece szczególnie, jeżeli w tym pokoju przebywała wcześniej niemiła wam osoba. Nigdy nie wolno zostawiać na stole czystych naczyń na noc, nie przykrywając ich uprzednio czystą serwetką.

  1. Przygotowanie do posiłku powinno odbywać się w ciszy, bez hałasu, awantur i oglądania telewizji.
  2. Zanim usiądziecie do stołu sprawdźcie, czy wszystko jest na stole, żeby cały czas nie wstawać po kolejne sztućce, czy naczynia.
  3. W trakcie jedzenia nie powodujcie hałasu, zamieszania i nie przeszkadzajcie innym. Wyciszcie się i skupcie wyłącznie na jedzeniu. Jedząc zwróćcie uwagę na swoją miłość. Jeżeli nie okażecie miłości do tych produktów, które spożywacie, to, żadnego pożytku wam one nie dadzą chyba, że chorobę w późniejszym czasie.
  4. W trakcie jedzenia człowiek powinien trenować swoją wolę. Jeżeli jesteś¬cie zdenerwowani, wykorzystujcie posiłek jako lekcję uspokojenia. Jedzcie powoli, kontrolujcie swoje gesty, przez kilka minut bądźcie spokojni. Nawet, jeżeli człowiek nie przywiązuje wagi do tego co i w jaki sposób spożywa, natura na tyle jest szczera, że podtrzymuje jego istnienie, ale jedzenie samo w sobie nie sprzyja duchowemu rozwojowi. Ludzie czują się tylko fizycznie zadowoleni.

Niektórzy myślą, że trzeba dużo jeść, aby być zdrowym. Co się stanie jeżeli za dużo zjecie? Układ trawienny jest wówczas przepełniony. Po krótkim czasie człowiek znowu robi się głodny, nie ma sił do pracy. Od posiłku należy wstawać z uczuciem lekkiego niedojedzenia (jakby na 1 kilogram zjedzonego pokarmu nie dojeść 20 gramów). Kolejność spożywania potraw - najpierw napoje (5-15 min. przed jedzeniem), potem sałatki, warzywa, owoce, potem kasza, makaron, ryż, itp., następnie potrawy ciężkostrawne (mięso, ryby). Posiłek kończymy płynnym daniem w postaci zup. Taka kolejność różni się od naszego tradycyjnego trybu żywienia, ale bardzo pomaga i przyspiesza proces trawienia, chroni przed powstawaniem otyłości brzusznej, nie powoduje uczucia przepełnienia i rozpierania po posiłku. Kolejna zasada brzmi - nie ma ruchu, nie ma jedzenia - to powinno być regułą. Koniecznie odżywiajcie się regularnie. Stymulatory wypróżnienia typu: kawa, herbata, środki przeczyszczające są niebezpieczne. Nie wolno jeść w nocy. Jeżeli pojawiają się wątpliwości jeść, czy nie jeść, to wybieramy to drugie. Jeżeli są wątpliwości iść do toalety, czy nie, to idźcie. Jedzcie powoli i nie pijcie w trakcie posiłku. Pragnienie trzeba zgasić dopiero godzinę po jedzeniu, a lepiej przed jedzeniem. Żujcie każdy kawałek 32 razy. Nie spożywajcie smażonego, rozgotowanego, czerstwego, bardzo gorącego, bardzo zimnego i ciężkostrawnego pokarmu. Jedzcie wtedy, kiedy jesteście radośni, pogodni emocjonalnie. Nigdy nie spożywajcie jedzenia i napojów (alkoholu) w stanie gniewu i w brudnym otoczeniu. Po jedzeniu powinno się przejść do pokoju, głaszcząc brzuch ręką. Szczególnie pomyślcie o duchowym zdrowiu i spokoju, bo jest to równie ważne, jak jedzenie. Stanowi to zabezpieczenie zdrowia, siły, energii, szczęścia i długiego życia. Jeśli zaś chodzi o zagadnienie szkodliwości środków przeczyszczających, to problem polega głównie na tym, że środki te działają na ścianki jelita, niczym uderzenie bata na konia. Najpierw wywołują nadaktywność, po której następuje, tzw. depresja jelita. Środki te nie wyleczą naszej choroby, a jedynie ją zatuszują, pogłębiając stopniowo i czyniąc nieuleczalną.